AI en Ecommerce: Gebruik het op deze 5 manieren

Als e-commerce ondernemer zijn er talloze manieren om gebruik te maken van AI, in deze blog laat ik je 5 manieren zien hoe jij ChatGPT kan gebruiken als sparringpartner om jouw merk te laten groeien.

Customer Personas
Tijdens het ontwikkelen van jouw merk zal je een customer persona nodig hebben om een exact idee te hebben welke doelgroep het meest waarschijnlijk is om jouw producten te kopen. Je kan hier ChatGPT gebruiken om een customer persona te maken gebaseerd op een bestaand en vergelijkbaar merk, zo weet jij op welke klantgroep je je moet focussen.

Prompt:
Can you create me a customer persona based of Remington hairstylers? Use the following variables: Age, gender, location, spending power, family status, education-level, profession, interests, and motivations and put the result into a table.

 


Why-Profiel
Het why-profiel is weliswaar het bestaansrecht van een merk, het geeft jouw als merkeigenaar een duidelijke rode draad van wat je naar de buitenwereld wilt communiceren, wat het doel is en waar het merk voor staat. De onderstaande prompt geeft jouw al meerdere goede ideeën over wat voor invalshoek je kan gebruiken om bijvoorbeeld kindercamera’s te verkopen.

Prompt:
Can you write me a ‘why-profile’ from the golden circle based on a brand selling cameras for children.

 

Customer Service
Ook zal je niet meer na hoeven te denken over het schrijven van een response op een klantvraag, je zal het merendeel van je klantvragen kunnen oplossen met de volgende stappen: 1) vertaal de vraag naar het Engels 2) vraag om een response op de klantvraag 3) vertaal de response terug naar het Nederlands.

Op deze manier heb je binnen 1 minuut een perfect antwoord op een klantvraag of een antwoord waarbij enkel een paar woorden of een zin vervangen hoeft te worden.

Prompts:

  1. Translate this email to English
  2. Can you draft me a response on the above question apologizing for the inconvience
  3. Translate the above response to Dutch


Business Inspiratie
Je kunt ChatGPT vragen om inspiratie om een nieuwe business te starten, met de regels die je gebruikt in de prompt kan je verder het resultaat naar jouw wensen afstellen (categorie, prijs, niche, interesses, etc.).

Prompt:
What kind of business would be great to start in the Netherlands?
In your answer make use of the following rules:
– The product can be sold on an online marketplace
– The product is targeted to a B2C audience
– Demand for this product has been increasing over the last few years

Hoe word ik succesvol op Amazon?
Vraag ChatGPT wat de meeste succesvolle verkopers in gemeen hebben op Amazon en laat het een plan schrijven hoe je dat het beste kan aanpakken. Het gebruik van een dezelfde soort strategie op Bol.com zal jouw kansen om succesvol te zijn ook vele malen vergroten.

Prompt:
What have the most successful sellers on Amazon in common?
Write me out a strategy based on the above list of characteristics.

 

Conclusie
De manieren waarop je AI kan gebruiken om jezelf tijd te besparen en jouw e-commerce business op te bouwen zijn eindeloos, de prompts die ik in deze post met je gedeeld hebt zijn slechts een basis en voel je vrij om hier verder op te bouwen en de prompts verder te specifiëren. Heb je verder vragen over verkopen op Bol.com? Stuur ons dan gerust een bericht in de chat of stuur ons een email naar info@bolsalesbooster.nl.